Naar inhoud

Merksplas-Kolonie

Grote Hoeve

Op de vroegere landloperskolonie bevindt zich nu één van de grootste strafinrichtingen in België (SIM), alsook een centrum voor uitgeprocedeerde illegalen (CIM).

 

Rondom dit gebouwencomplex tref je een volledig justitiedorp aan met cipierswoningen, een Grote Hoeve, een schooltje en een landloperskapel. De vijf belangrijkste gebouwen zijn als monument beschermd. Het beschermde landschap is ongeveer 600 ha groot en is omsloten door een ringgracht om ontsnappingen te vermijden. Het domein bestaat uit een rastervormig drevenpatroon afgewisseld met akkers en weiden, met bossen en kleiputten. Heel wat toeristen uit gans Vlaanderen en Nederland zakken naar hier af om straffeloos te slenteren op de vroegere Landloperskolonie. 

 

De gemeente Merksplas heeft ook een aantal eigendommen op dit domein, zoals bijvoorbeeld de Grote Hoeve, de Landloperskapel, het OAC gebouw, maar ook een heel aantal gronden. Een aantal van hen worden momenteel gerestaureerd of staan in de pipeline om gerestaureerd te worden. De gemeentelijke gronden worden niet enkel verpacht aan landbouwers, maar ook gebruikt voor recreatieve doeleinden zoals bijvoorbeeld ruitertornooien, rommelmarkten en jeugdkampen.

Nieuws

Overzicht