Merksplas is al 10 jaar een FairTradeGemeente

Gepubliceerd op vrijdag 8 sep 2023 om 11:00 uur
Op 19 december 2009 ondertekende de Merksplasse gemeenteraad de fairtraderesolutie en sinds 7 december 2013 draagt Merksplas officieel de titel ‘FairTradeGemeente’.

Om die titel te mogen dragen moet je voldoen aan enkele criteria: als lokaal bestuur het goede voorbeeld geven, verkoop van fairtrade producten in winkels, horeca, scholen en organisaties, de nodige media-aandacht, een actieve Trekkersgroep en initiatieven rond lokale duurzame voeding.

Fair trade streeft naar een eerlijke wereld waar alle producenten en arbeiders toegang hebben tot een leefbaar inkomen. De fairtradebenadering kan ook worden gebruikt voor lokale producenten. De prijzen die onze boeren krijgen, volstaan dikwijls niet om de productiekosten te dekken.

Op 10 jaar tijd is er veel veranderd…

  • Iedereen krijgt te maken met nieuwe uitdagingen.
  • De wereldwinkel verhuisde van de Kerkstraat naar een nieuw pand in de Leopoldstraat, de jaarlijkse brunch wijzigde in een take away (19 november) en de kerstbeurs kreeg een facelift (8-10 december).
  • Het klimaat speelt zuiderse producenten parten en ook onze eigen boeren kampen met onzekerheden door het wijzigen van wetgevingen.

… en toch weer niet!

  • Nieuwe klanten blijven de wereldwinkel ontdekken.
  • Onze lokale producenten zetten alsmaar meer in op verkoop via automaten en alternatieve verkooppunten, waar velen dankbaar gebruik van maken.

Koop lokaal en denk globaal!

Lokale en duurzame productie krijgt steeds meer bijval en korte keten is hipper dan ooit. Koop rechtstreeks bij de boer via een lokaal verkooppunt of automaat.

Maar toch zullen we ook steeds afhankelijk blijven van – in afstand – langere ketens. De meeste fairtradeproducten worden niet lokaal geteeld: koffie, thee, cacao en bananen groeien niet in België want ze hebben een zuiders klimaat nodig. Spring eens binnen in de Wereldwinkel in de Leopoldstraat en ontdek het ruime aanbod aan voeding en artisanaat!

Het mag ook iets meer zijn

De wereldwinkel is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich mee inzetten in hun werking. Dat kan als winkelier of helpende hand bij de organisatie van allerlei activiteiten.

De Trekkersgroep FairTradeGemeente werkt initiatieven uit rond duurzame, lokale producten en het vergroten van de betrokkenheid van winkels en horeca. Dat doen we samen met partners zoals de landbouwraad, dienst toerisme en Unizo. Zo organiseerden we in het verleden de “Ecocyclotocht”, een spaarkaartenactie, bedeelden we kennismakingspakketten, verzorgen we de contacten met de standhouders van “Ge(s)maakt in Merksplas” en lanceerden we het idee om de Sapmobiel uit te nodigen.

Zin om onze werking te komen versterken?

De Trekkersgroep komt regelmatig samen om te brainstormen of projecten uit te werken. Neem gerust contact op als je interesse hebt!

Meer info

Trekkersgroep
Karen Sterkens
milieu@merksplas.be
014 63 94 35

Lief Jansen (voorzitter)
dbeerens@scarlet.be

Wereldwinkel

Chris Mertens
mertens.chris@telenet.be

Thema's

Naar top