Naar inhoud
OCMW Merksplas schreef in oktober 2010 een kookwedstrijd uit voor mensen die in de gemeente Merksplas wonen. De belangstelling was erg groot. Elke ploeg telde vier personen en diende voor tien euro een ontbijt, lunch en avondmaal voor een vierkoppig gezin op tafel te zetten.

Kook Je Fit! was een kookwedstrijd in het kader van het Europees Jaar van de Bestrijding van Armoede en Sociale Uitsluiting. Mensen die weinig geld hebben te besteden, staan dagelijks voor de uitdaging om voor hun gezin en/of henzelf maaltijden te bereiden. Een klein budget leidt niet zelden tot sociale uitsluiting. OCMW Merksplas wilde laten zien dat het mogelijk is om goedkoop, gezond en lekker te eten.


Voedingsdriehoek

Behalve het maximale te besteden bedrag van tien euro, diende het dagmenu aan alle peilers van de voedingsdriehoek te voldoen. Ingrediënten moesten in een reguliere supermarkt in Merksplas verkrijgbaar zijn. Standaard ingrediënten, zoals aardappelen, rijst, olie, peper, zout en nootmuskaat, waren tijdens de kookwedstrijd verkrijgbaar maar de kosten ervan werden naar rato van het te besteden bedrag (tien euro) afgetrokken. De gerechten mochten geen alcohol bevatten; de bereidingstijd was maximaal twee uur.

De kookwedstrijd vond plaats in Qworzo. De maaltijden werden beoordeeld en geproefd door een professionele jury. 

Het receptenboekje vind je hier.