Naar inhoud

Merksplas-Kolonie

Logo weldadigheidskoloniën

Van voormalige landloperskolonie tot werelderfgoed?

In 1993 werd de wet op de landloperij afgeschaft, zodat de voormalige Rijksweldadigheidskolonies in Merksplas en Wortel, samen meer dan 1000 ha groot, geen bestemming meer hadden.

De lokale bevolking en de gemeente Merksplas, gesteund door Kempens Landschap,  zochten en vonden een nieuwe bestemming voor de voormalige landlopersboerderij en -kapel. Met Provinciale, Vlaamse en Europese middelen wordt de restauratie en de toeristische recreatieve herbestemming gefinancierd.

Met de opening van de horeca-zaak Colonie 7 is een belangrijke stap gezet richting nieuwe ontsluiting van dit enorme domein. Bovendien dingen De Belgische en Nederlandse Koloniën inmiddels mee naar de titel van Werelderfgoed in 2018. Een nominatiedossier is ingediend en UNESCO onderzoekt of de Koloniën effectief Werelderfgoed kunnen worden.

Uitgebreide info over de koloniën kan je vinden op volgende websites https://www.kolonie57.be/, www.kolonienvanweldadigheid.eu of via facebook: https://www.facebook.com/Kolonienvanweldadigheid

Je kan ook gratis de Kolonie-app voor smartphones downloaden en het verhaal van de landlopers beleven ! (beschikbaar in Google play en de app store).

Overzicht