Gemachtigd opzichters

De gemeente zet al vele jaren vrijwillige gemachtigd opzichters in. Aan bepaalde oversteekplaatsen in het dorp en op schoolroutes staan ze voor je kind (en voor jou) klaar met hun fluojas en stopbord om te helpen bij het oversteken. Dat doen we niet enkel om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar ook om jou als ouder te overtuigen om je kind toch naar school te laten stappen of trappen.

Groot tekort

Helaas kampen we al een lange periode met een tekort aan vrijwilligers. De groep is te klein geworden om alle kruispunten te bemannen Daarom zijn we constant op zoek naar geĆ«ngageerde mensen die zich mee willen inzetten om onze kinderen mee veilig op school te krijgen. 

Wanneer kan je gemachtigd opzichter worden?

 • Je bent minstens 18 jaar oud en je bent bereid om je vrijwillig in te zetten voor een verkeerveilige omgeving.
 • Je laat kinderen, scholieren, mindervaliden of senioren in groep oversteken. Je mag daarbij aanwijzingen geven aan andere weggebruikers en het verkeer stilleggen, maar je mag het verkeer niet regelen.
 • Je valt graag positief op (met een fluohesje of fluojas) en je draagt een driekleurige armband om je linkerarm en hebt altijd je stopbord (C3) met steel in je hand als je je functie uitvoert.
 • De gemeente verzekert je tegen burgerlijke aansprakelijkheid en tegen persoons- en zaakschade die voortkomen uit ongevallen bij de uitoefening van je taak of wanneer je onderweg bent van of naar de plaats waar je je taak uitvoert.
 • Je bent je ervan bewust dat je een sleutelfiguur bent in de verkeersveiligheid in de omgeving van de scholen en op de schoolroutes. De ouders en kinderen rekenen op jou!

Dankzij jou krijgen veel jonge fietsers en voetgangers de kans om veilig en zelfstandig naar school te gaan.

Hoe kan je gemachtigd opzichter worden?

Als je aan de slag wil als gemachtigd opzichter moet je een korte opleiding volgen. De gemeente organiseert die minstens 1 keer per jaar samen met de wijkpost.

Hoe schrijf je in?

Wil jij je alvast inschrijven voor de volgende opleiding? Dat kan online, maar als je geen kennis hebt van computers kan je er ook voor langskomen bij het onthaal van het gemeentehuis. Na je inschrijving krijg je van ons te horen wanneer de volgende opleiding start.

Schrijf online in

Wat komt er tijdens de opleiding zoal aan bod?

De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Tijdens het theoretisch gedeelte leer je meer over:

 • hoe je een persoon die aan je oversteekplaats komt veilig en correct de rijbaan laat oversteken;
 • hoe bestuurders en voetgangers zich tegenover elkaar gedragen;
 • hoe je correct signalen geeft;
 • hoe je de verkeersregels correct toepast;
 • hoe je kan anticiperen op gedragingen en fouten van weggebruikers;
 • hoe je bepaalde verkeersomstandigheden correct kan beoordelen.

Na het theoretische deel ga je met de politie naar buiten voor het praktische gedeelte. Je past dan de geleerde technieken en methodes correct toe in het verkeer.

Na het voltooien van zowel theorie als praktijk volgt de officiƫle aanstelling door onze burgemeester.

Nog vragen?

Twijfel je nog of heb je nog vragen waarop je een antwoord wil? Neem dan contact op met onze dienst mobiliteit.

Naar top