Grodzisk Wielkopolski (Polen)

Grodzisk Wielkopolski ligt In het zuidelijk deel van het Poznanska plateau, aan een oude handelsweg die de steden Dolny Slansk met Poznan verbindt. De oppervlakte van de stad en de gemeente Grodzisk Wlkp is 134,5km² en ze telt meer dan 18.000 inwoners.

Ontstaan van de stad

De bewaarde oorkondes van Grodzisk gaan terug tot in de 13e eeuw. De oudste oorkonde, uitgegeven in het jaar 1257 door Przemyslaw I, vermeldt Grodzisk als een dorp dat tot de landerijen van het cisterciënzerklooster in Paradyz hoort. De naam Grodzisk gaat echter terug tot de vroege Piastentijd (de juiste stichtingsdatum van de stad is niet bekend). Men weet dat de oudste oorkonde, die de stadsrechten bevestigt, uit 1303 stamt en dat de stad een van de oudste steden in Wielkopolski is.

Sinds deze tijd vindt een interessante ontwikkeling plaats, die door oorlogen onderbroken wordt. In het jaar 1400 bezit de stad reeds de gotische St.-Herwigkerk, het heilige-geestziekenhuis en een joodse synagoge. In de stad zijn gildes voor de linnenwevers, kleermakers en brouwers. De stad ontwikkelt zich tot een reformatiecentrum.

De Poolse opstand en de val van de Berlijnse muur

In 1848 nemen de inwoners van Grodzisk, ondersteund door de plaatselijke boeren en grondbezitters, aan de grote Poolse opstand deel. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog worden de inwoners echte patriotten. Na de nieuwe onafhankelijkheid wordt Grodzisk een belangrijk administratief centrum.

Tussen de twee wereldoorlogen in ontwikkelt de levensmiddelenindustrie zich fel. In de stad zijn ook vele maatschappelijke en politieke organisaties actief. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft vreselijke gevolgen voor de stad en haar inwoners. Op 27 januari 1945 wordt Grodzisk bevrijd. Tot november 1989 werd Polen onderdrukt door de Sovjetunie. Door het vallen van de Berlijnse muur werd Polen helemaal vrij. Sinds 1 mei 2004 behoort Polen tot de Europese Unie.

Een gezonde stad, met een gezonde toekomstvisie

Grodzisk Wielkopolski, de stad met handwerkers en kleinindustrietraditie, heeft geen grote problemen om zich aan te passen aan de nieuwe economische regels. Het privatiseringsproces loopt volgens plan en veroorzaakt geen storingen op de arbeidsmarkt. Vandaag de dag associeert men Grodzisk Wlkp. in Polen met verschillende plaatselijke bedrijven. De firma Intergroclin is gegroeid uit een kleine handwerkersfirma. Zij produceert o.a. zetels voor auto’s. De stad biedt aan investeerders 34 ha industriegebied, gelegen aan de interessante verbinding Poznan-Zielona Gora.

Meer info

www.grodzisk.wlkp.pl

Naar top