Hatfield (Engeland)

Hatfield is een burgerlijke parochie die gelegen is in het midden van Engeland. Historisch wordt het ook wel 'Heathfield' genoemd, maar het mag niet verward worden met de gelijknamige veel grotere plaats in de buurt van Heresford.

De stad

'Ons Hatfield' (53°34’ Nb - 1°0’00’’ Wl) ligt in het graafschap Zuid-Yorkshire op ongeveer 10 km van de grote stad Doncaster. Het is bestuurlijk ook een deel van het Stadsgewest Doncaster. Vier buurtschappen vormen samen de Town Hatfield, nl. Dunscroft, Dunsville, Hatfield en Hatfield Woodhouse. Zij hebben elks enkele vertegenwoordigers in de Town Council. Elk jaar kiest deze raad tussen zijn leden een mayor (burgemeester). Hatfield telt ongeveer 15.000 inwoners.

De naam van het in Doncaster gelegen vliegveld, Robin Hood Airport, verraadt reeds dat we ons in het gebied van deze Engelse legendarische held bevinden. Talrijke plaatsen uit de omgeving komen voor in de legendes rond deze vrijbuiter.

Tijdens het premierschap van Margaret Thatcher was Hatfield Collary, de steenkoolmijn, het centrum van het vakbondsverzet tegen deze Iron Lady.

Korporaal John William Harper

Hatfield (SY) was ook de geboorte- en woonplaats van Korporaal John William Harper, die op 29 september 1944 sneuvelde bij de bevrijding van Merksplas-Kolonie. Voor zijn heldhaftig gedrag ontving hij postuum het Victoria Cross. Zowel op het kerkhof in Hatfield, Hatfield Cemetary, als in Merksplas nabij de plaats waar hij sneuvelde, werd een herinneringsmonument opgericht. Zijn graf bevindt zich op de Britse militaire begraafplaats in Leopoldsburg.

Meer info

www.hatfield-tc.gov.uk

Naar top