Sinds 1993 is de wet op landloperij afgeschaft. Daardoor hadden de Rijksweldadigheidskolonies van Merksplas en Wortel, samen meer dan 1.000 ha groot, geen bestemming meer.
Sinds enkele jaren zet de gemeente Merksplas, samen met Kempens Landschap, het domein terug op de kaart. De gebouwen werden in hun oorspronkelijke staat gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming. Zo werd er onder andere een bezoekerscentrum ingericht, een brasserie, enkele evenementenlocaties en een hotel. Dat werd mogelijk gemaakt met Provinciale, Vlaamse en Europese middelen.
Wat is er te zien?
Rondom de gebouwen tref je een volledig justitiedorp aan met verschillende authentieke cipierswoningen die de laatste jaren prachtig gerenoveerd werden, een Grote Hoeve met bezoekerscentrum waar je de geschiedenis van de kolonie kan achterhalen, een schooltje en een kapel. De vijf belangrijkste gebouwen zijn als monument beschermd. Het beschermde domein is ongeveer 600 ha groot en is omsloten door een ringgracht.
Het domein bestaat uit een rastervormig drevenpatroon afgewisseld met akkers, weiden, bossen en kleiputten. Merksplas-Kolonie sleepte de voorbije jaren op toeristisch vlak al heel wat prijzen in de wacht. Daardoor is het de laatste jaren uitgegroeid tot een ware trekpleister om te fietsen, te mountainbiken of om te slenteren door de prachtige dreven.
Nog meer weten?
Wil je te weten komen welke wandel- en fietsroutes er voor je staan uitgestippeld op onze Kolonie? Of wil je weten waar je iets kan drinken of eten? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Toerisme Merksplas.