Maak van jouw straat een tuinstraat

Gepubliceerd op donderdag 16 mrt 2023 om 10:00 uur
Droom jij van een groene straat? Heb je zin om samen met buren de handen uit de mouwen te steken? Stel jouw straat dan kandidaat als tuinstraat.

Tuinstraten zijn straten waar buren samen aan de slag gaan om het straatbeeld te vergroenen en verblauwen. Denk aan: geveltuinen aanleggen, voortuinen ontharden, plantvakken opfleuren, bomen planten, regenwatertonnen plaatsen…

Daar krijg je hulp voor

Geselecteerde straten krijgen begeleiding en ondersteuning (advies groenexpert, gratis compost, plantpakket, buurtfeest…). Het project is een samenwerking tussen IOK, Commons Lab, het gemeentebestuur van Merksplas en partnerorganisaties.

Wie kan deelnemen?

Zowel centrumstraten als landelijke straten kunnen deelnemen. Zolang er in jouw straat potentieel is voor meer groen, kan je je kandidaat stellen.

Bartel Van Riet is ambassadeur van het project: “Laten we als Kempenaren zoveel mogelijk het voortouw nemen. We hebben de chance dat we in een regio wonen met veel natuur. Die natuur moeten we met elkaar verbinden via onze straten.”

Waarom tuinstraten?

Heel wat straten en (voor)tuinen zijn erg verhard en hebben weinig groen. Hierdoor kan water niet goed infiltreren in de bodem én warmen onze dorpskernen op. Samen kunnen we daar iets aan doen. Door onze (voor)tuinen en straten groener in te richten, vermijden we wateroverlast, maken we onze omgeving weerbaarder tegen warme zomerdagen, én zorgen we voor meer biodiversiteit.

Maar ook voor ’t zicht!

Een groene straat is gewoon ook veel mooier en gezelliger. Het zorgt voor meer verbondenheid. Kortom: een plek waar het ‘aangenaam vertoeven’ is met je buren.

Laaiend enthousiast?

Spreek dan je buren aan over het project en stel jullie straat voor 4 mei 2023 kandidaat. Inschrijven kan via www.kempen2030.be/tuinstraten.

Eind mei krijg je een bericht of je straat al dan niet gekozen is. Het project loopt van juni tot december.

Is je straat deze keer niet gekozen? Dan volgt er in de loop van het najaar nog een tweede oproep.

Nog vragen?

Kijk voor meer info op www.kempen2030.be/tuinstraten of mail ons via tuinstraten@iok.be. Op dinsdag 18 april om 20.00 uur organiseren we een digitale infosessie waar je terecht kan met al je vragen. Inschrijven kan via de website.

Thema's

Naar top