Meldpunt discriminatie wonen

Discriminatie is het ongelijk of oneerlijk behandelen van een andere persoon op basis van persoonlijke kenmerken. Volgens de wet zijn zowel discriminatie, pesterijen, haatboodschappen en haatmisdrijven tegenover een persoon of een groep van personen omwille van specifieke persoonlijke kenmerken strafbaar.

Discriminatie? 

Maar wanneer is er nu sprake van discriminatie? Kort gezegd kan je spreken van discriminatie wanneer je in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt vanwege bijvoorbeeld je geslacht, seksuele oriƫntatie, leeftijd, etnische origine, gezondheidstoestand of handicap. Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van dergelijke criteria is bij wet verboden in Vlaanderen.

Natuurlijk, als verhuurder besef je niet altijd dat je mogelijks discrimineert. En als huurder weet je misschien niet goed welke informatie je toekomstige verhuurder of het immokantoor al dan niet van je mag vragen. Meer informatie hierover kan je vinden in de brochure die je onderaan deze pagina kan downloaden.

Meldpunt

Word je als huurder geweigerd en twijfel je of alles wel correct verlopen is? Was je getuige van discriminatie? Dan kan je een melding van discriminatie doorgeven. Dat kan heel eenvoudig online.

Online melden

Je kan ook telefonisch contact opnemen via: 0800 12 800.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het invullen van de melding? Dan kan je langskomen bij het Sociaal Huis. Een medewerker helpt je dan op weg bij het invullen van het meldingsformulier.

Downloads

Naar top