Naar inhoud

Erfgoeddag 2019

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

affiche erfgoeddag
Al benieuwd naar wat er te beleven zal zijn? Ontdek het volledige programma op www.erfgoeddag.be

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Hoe maakt u het? Maar ook: hoe maakt het je? En hoe geven we dat dan door? Voeg aan die vragen nog het suggestieve woordje ‘beter’ toe, en je hebt het thema en de uitdaging van Erfgoeddag 2019 helemaal beet: over vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen (v/x/m) dus. En cultureel erfgoed.

 

Het programma in Merksplas vind je hieronder:

HOE MAAK JE EEN HEEMDEPOT?

Heemkundekring Marcblas

Rondleiding

Vlakbij heemhuis ter Borcht, op het vroegere middeleeuwse neerhof van de motteburcht, werd door de gemeente een nieuwe heemschuur gebouwd en ter beschikking gesteld van de Heemkundekring Marcblas. Sinds kort zijn we gestart met het ordenen en vullen van dit erfgoeddepot. Kom jij ook een kijkje nemen?

 

Waar?

Gemeentepark Carons Hofke, Hofeinde 57, 2330 Merksplas

Wanneer?

28 april van 13.00 tot 17.00 uur

Contact en meer info:

www.marcblas.be

0476/ 63 36 53

 

VRIJ/ONVRIJ –TENTOONSTELLING IN OPEN LUCHT

Gevangenismuseum Merksplas i.s.m. Kunstacademie Turnhout, Werkgroep Amateurkunsten, Merksplas, Erfgoed Noorderkempen, Toerisme Provincie Antwerpen, Natuurpunt, FOD Justititie en Binnenlandse Zaken, gemeente Merksplas en Stad Hoogstraten, VTI Spijker, curator Jef Van Leeuw.

De expo VRIJ/ONVRIJ is een visuele belevenis in de buitenlucht. De kunstobjecten bevinden zich deels in de ‘vrije ruimte” rondom de Klapekster in Wortel en de Grote Hoeve in Merksplas, twee prachtige erfgoedsites. Een aantal beelden staan in de “onvrije” ruimte achter de draad van de gevangenissen en het gesloten centrum voor illegalen.

In Wortel werd in 1822 een “vrije” kolonie gebouwd waar arme gezinnen op kleine boerderijtjes de boerenstiel leerden om zo een nieuw leven te kunnen starten. In Merksplas werd de “de onvrije” kolonie opgericht, een bedelaarshuis dat plaats bood aan 1000 landlopers en een eerder militair regime.

Waar?

Merksplas Kolonie, Kapelstraat, 2330 Merksplas en Wortel Kolonie, Kolonie 41, 2323 Hoogstraten

Wanneer?

Van 9.00 tot 18.00 uur, nog tot 30 juni 2019

Contact en meer info:

www.gevangenismuseum.be

0472/ 24 36 39

 

Datum van het bericht: zondag 28 april 2019
Alle nieuws