Naar inhoud

Programma herdenking 75-jaar bevrijding

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

beeld expo 'Gepantserde Vleugels'
In 2019 is het 75 jaar geleden dat West-Europa bevrijd werd van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog.
De bevrijding van Merkplas op 29 en 30 september 1944 willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.Het gemeentebestuur van Merksplas en de werkgroep ‘Herdenken en Verzoenen’ organiseren het ganse najaar tal van activiteitenin het kader van de bevrijding met als apotheose het herdenkingsfeest op zondag 8 december.

6 november:

Vredesstoet en herdenkmoment aan de Vredesboom door leerlingen van de Qworzó, Vrije Basisschool en Nautica

Op woensdag 6 november vertrekken een 100-tal kinderen onder begeleiding van brandweer en politie, vanop de Markt, via de Schuttershofstraat naar het grasveld kruising Schuttershofstraat/Leest. Hier zullen ze even stilstaan bij ons oorlogsverleden maar ook kijken naar de toekomst en ijveren voor meer vrede en verzoening.

220 steden en gemeenten in Vlaanderen plantten vorig jaar in het herdenkingsjaar rond 100 jaar oorlog een vredesboom. De vredesboom zal als uniek en ingetogen symbool nog veel jaren zichtbaar blijven. Een boom planten bij een speciale gelegenheid is een oude traditie. En het is meteen ook een moment om stil te staan bij vrede, vandaag en morgen.

We nodigen iedereen: jong en oud, individu of vereniging (eventueel mét vlag) om mee op te stappen en aan te sluiten bij de stoet of bij de bezinning aan de Vredesboom om een kijkje te komen nemen.

Praktisch:

6 november

10.30 uur:           Verzamelen vredesstoet op de Markt van Merksplas

10.45 uur:           Vertrek Vredesstoet richting Vredesboom

11.00 uur:           Herdenkmoment vredesboom (grasveld kruising Schuttershofstraat/Leest)

                               Herdenkingswoordje(s) door burgemeester Frank Wilrycx en een aantal leerlingen

                               Afsluitmoment met The Last Post

11 november

Ook op 11 november herdenken we onze oorlogsslachtoffers met een eucharistieviering om 9.30 uur in de Sint-Willibrorduskerk en een optocht naar de begraafplaats waar een korte hulde plaatsvindt aan de oorlogsgraven en-monumenten.

20 november

Lezing Christophe Busch:

Wij versus Zij: polarisatie als verrijking of bedreiging

Sociale media en politiek staan bol van polariserende uitspraken, gevoed door angst, boosheid, onwetendheid of passie. Vluchtelingen, vrijheid van meningsuiting of de verkiezing van een nieuwe president: iedereen heeft er tegenwoordig wel een vurige mening over. Soms leidt dit tot conflicten of zelfs sociale polarisatie. In dat geval zien we de andere niet meer als een gesprekspartner, maar wel als een tegenstander, een vijand.

Hoe leren we terug de bal te bespelen ipv de man? Hoe scheppen we ruimte voor politieke polarisatie die verrijkend kan zijn en hoe bestrijden we de sociale polarisatie welke bedreigend kan zijn.  Een doorgedreven wij-zij-denken wordt gevaarlijk wanneer het maatschappelijk weefsel verder afbrokkelt en de samenleving in grote, tegengestelde groepen verdeelt. Deze versplintering dreigt af te glijden naar extremistisch geweld.

In deze lezing zoekt Christophe Busch een verklaring voor zulke wederkerige radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot conflict en zelfs massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en in de dagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.

Praktisch:

 20 november om 20 uur in de podiumzaal gc De MARc/kT (Markt 1, 2330 Merksplas)

Gratis lezing

Reserveren via cultuur@merksplas.be

7 december – 5 januari

Expo ‘Gepantserde Vleugels’

Deze expo startte vorig jaar al in Gdansk en Warschau Polen en reisde vervolgens af naar België, waar ze de route van de Poolse bevrijders volgt. Als laatste locatie is gekozen voor Merksplas, waar de Polen via Zondereigen naar Baarle doorstootten en zo de Nederlandse grens overstaken.

De expo vertelt het verhaal van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Met foto’s, maquettes, objecten en een gedetailleerde tijdslijn ontdek je de route en de ervaringen van de Poolse bevrijders in België. Een extra luik belicht de gebeurtenissen in de gemeenten Beerse, Merksplas en Baarle.

Praktisch

7 december tem 5 januari 2020, dagelijks van 10-16.30 uur, gesloten op 24/12, 25/12, 31/12 en 1/1

Gegidste groepsbezoeken zijn mogelijk op afspraak. Kostprijs: 50 euro voor een gidsbeurt van max. 2u. (max. 25 personen/gids).

Reserveren via: http://www.uitinbeerse.be/75jaarbevrijding

8 december

Bevrijdingsfeest Merksplas

Na de Bevrijding in 1944 werd er spontaan een bevrijdingsfeest georganiseerd met een optocht en muziek. De werkgroep herdenken en verzoenen wil de 75ste verjaardag van de Bevrijding niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseert opnieuw een bevrijdingsfeest. Naast het bewaren en herdenken van onze geschiedenis wil de werkgroep ook lessen trekken naar de toekomst toe en werken rond verzoening. Het bevrijdingsfeest staat dan ook in het teken van beide aspecten.

Langsheen een parcours (5km) word je ondergedompeld in het verleden, met muziek en voordrachten die 1944 terug tot leven brengen. Tegelijk wordt duidelijk dat streven naar vrede en verzoening nog steeds actueel is. Afsluiten doen we met een heus feest, waarbij The Army Stars en DJ Tom De Ridder voor de nodige muziek zullen zorgen.

In samenwerking met Chiro Merksplas, Plus13 Merksplas en KLJ Zondereigen wordt een activiteit (in de vorm van een escape game) voorzien voor alle jongeren in Merksplas en Zondereigen. De activiteit start op Spelewei en eindigt met deelname aan het feest om 17u.

Praktisch:

Wandeling

 • 5km
 • Vertrek tussen 11 en 15u
 • Start en aankomst: fuifzaal Hofeind (Hofeinde 6, 2330 Merksplas)

Escape Game

 • Voor alle jongeren van Merksplas en Zondereigen (6-18j)
 • Start: Spelewei
 • 14-17u
 • Aankomst: fuifzaal Hofeind (Hofeinde 6, 2330 Merksplas)

Bevrijdingsfeest

 • 17u
 • Fuifzaal Hofeind
 • Optredens The Army Stars en DJ Tom De RidderGratis
 • Meer info: cultuur@merksplas.be -014/63 94 42
 •  
Datum van het bericht: maandag 28 oktober 2019
Alle nieuws