Naar inhoud

Wil jij Oekraïense vluchtelingen mee op weg helpen in onze samenleving?

Vluchtelingen
De komende weken en maanden zullen we in ons land heel wat Oekraïense vluchtelingen verwelkomen. Ook onze gemeenschap draagt haar steentje hier aan bij. Heel wat mensen gaven zich op om vluchtelingen thuis op te vangen. Je kan je daarvoor nog steeds registreren op: www.merksplas.be/opvang-oekraine.

Maar je kan ook op andere manieren helpen

Mensen thuis opvangen is niet voor iedereen even evident. Wil je toch ook jouw duit in het zakje doen, dan kan je je ook registreren als vluchtelingenbuddy om de mensen bij aankomst te ondersteunen. De vluchtelingen zullen in Merksplas aankomen en hier niet meteen hun weg kennen. Je kan hen op verschillende manieren helpen onthalen:

  • Neem ze eens mee naar de winkel, de bank, de post, de beenhouwer of je sportclub.
  • Als je Oekraïens of Russisch spreekt kan je misschien fungeren als tolk. Wist je dat er ook heel wat Oekraïners zijn die een mondje Duits of Frans spreken?
  • Ze zullen verschillende administratieve zaken (zoals: een ziekteverzekering, inschrijving van hun kinderen op school, registreren bij de gemeente, afsluiten van een ziekteverzekering...) in orde moeten brengen. Jij kan misschien helpen door bepaalde documenten samen met hen in te vullen.
  • Deze mensen hebben misschien in hun thuisland één en ander meegemaakt. Een luisterend oor bieden kan soms wonderen doen bij de verwerking ervan.
  • Hun kinderen zullen bij langdurige opvang in onze gemeente naar school gaan. Het kan leuk voor hen en hun kinderen zijn als ze die stap niet alleen moeten zetten.
  • ...

Registreer je

Zie jij dit wel zitten? Dan kan je je bij ons registreren als vluchtelingenbuddy. Vul het invulformulier in. Daar kan je aangeven waarmee je wil/kan helpen. Als we je hulp kunnen gebruiken, dan nemen we zelf contact met je op.

Datum van het bericht: woensdag 23 maart 2022
Alle nieuws