Naar inhoud

Landlopersroute vernieuwd

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bordje Landlopersroute
Word een landloper op de fiets

Landlopersroute? Waar komt die naam vandaan? Wel, het zit zo: in de strijd tegen armoede werden in de 19e eeuw zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht. Vijf in het noorden van Nederland, twee in het zuiden, wat vandaag de Belgische Kempen zijn. Bedelarij was destijds verboden. Mensen zonder werk of vaste verblijfplaats werden naar de Koloniën gebracht om er op het land te werken, school te lopen en discipline te leren. In 1823 arriveerden de eerste gezinnen in de Kolonie van Wortel. Twee jaar later gingen ‘beroepsbedelaars’ verplicht aan de slag in de Kolonie van Merksplas.


Vandaag tref je geen landlopers meer in de Koloniën, maar hun verhaal staat in het landschap gegrift. Een boeiende mix van prachtig erfgoed, beschermde natuur en een rijk verleden vol pakkende verhalen. Sinds 2021 staat Wortel-Kolonie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kortom, een fietstocht met wereldklasse!


De route is 57 kilometer lang die je kan inkorten tot 41 km of 16 km.


De gratis flyer met route kan je afhalen in het toeristisch infokantoor tijdens de openingsuren van het gemeentehuis of bekijken via: www.kempen.be/route/landlopersroute.

Datum van het bericht: vrijdag 03 juni 2022
Alle nieuws