Naar inhoud

Oproep tot het melden van waterschade

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

wateroverlast Stenbaeten
Ook Merksplas is de laatste weken niet gespaard gebleven van een paar stevige onweersbuien. Deze buien waren zeer uitzonderlijk in die zin dat de overvloedige regen op zeer korte tijd viel en twee van die buien enkel dagen na mekaar kwamen, zodat het gevallen water nog niet volledig afgevloeid was.

Ondanks de vele inspanningen de laatste jaren om de waterafvoer te verbeteren, waren er dan toch een aantal plaatsen waar dit overvloedige water schade heeft veroorzaakt.

Merksplas wil dan ook een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds om dit als natuurramp te laten erkennen. Daarom vraagt het gemeentebestuur het volgende:

 

Particulieren

Geef een precieze omschrijving en kostenraming  van je schade voor 24 juni door aan de gemeentelijke vergunningendienst. Let op: Deze info is niet bedoeld als persoonlijk schadedossier, maar dient enkel als nodige info voor het bekomen van deze erkenning. Voor schade blijft je persoonlijke verzekering het eerste aanspreekpunt. Het is enkel in speciale gevallen en na erkenning als natuurramp dat je beroep kan doen op het Vlaams Rampenfonds. Meer info hierover vind je op http://overheid.vlaanderen.be/rampenfonds.

 

Landbouwers

Neem zo snel mogelijk contact op met de gemeentelijke vergunningendienst. Als landbouwer kan je namelijk een aanvraag doen om de schadecommissie de schade te laten vaststellen.  Het verslag van deze vaststelling kan je gebruiken om een belastingaftrek te doen als je in het forfaitaire systeem zit, maar is vooral belangrijk wanneer de regenval als natuurramp wordt erkend. Dan kan je beroep doen op het rampenfonds.

De komst van de schadecommissie kan enkele dagen duren dus neem zeker al foto’s van de situatie zodat je de hoogste waterstand kan aantonen. Moest je ook over weergegevens beschikken (via bv een klimaatcomputer of via een eigen pluviometer) houdt dan ook die zeker bij.

Voor meer info over wat er moet gebeuren bij wateroverlast kan je ook terecht op de website van de Boerenbond (www.merksplas.be/boerenbond).

Het aanvraagformulier voor de bijeenkomst van de schadecommissie vind je  op www.merksplas.be/schadecommissie.

 

Meer info en meldingen

Elke Campforts - vergunningendienst
014 63 94 38 - elke.campforts@merksplas.be

 

Datum van het bericht: maandag 06 juni 2016
Alle nieuws