Water is een kostbaar goed, voor de natuur én voor de mens. We moeten er dan ook verstandig mee omgaan. In Vlaanderen verbruiken we elk jaar samen 745 miljoen m³, wat te veel is voor onze natuurlijke reserves. In tijden van droogte dreigen de reserves uitgeput te raken omdat het hemelwater onvoldoende de grond kan binnendringen en we op sommige plaatsen te veel de grondwaterreserves moeten aanspreken.
Regenwaterput
Wie een woning bouwt of grondig renoveert, is in bepaalde gevallen verplicht om een regenwaterput te installeren.
Je kan het opgevangen en gefilterde regenwater dan gebruiken om:
- toiletten door te spoelen
- kledij te wassen
- je woning of auto schoon te maken
- je tuin te sproeien.
Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaatwas wordt het gebruik van regenwater afgeraden.
Infiltratiesysteem
Een infiltratiesysteem is vaak ook verplicht als je een regenwaterpunt moet laten plaatsen. Het wordt aangesloten op de overloop van je regenwaterput en zorgt ervoor dat bij hevige regenval het water gecontroleerd in de grond kan sijpelen.
Subsidie
Het gemeentebestuur stimuleert duurzame alternatieven zoals het gebruik van regenwater en de installatie van een infiltratievoorziening met een gemeentelijke subsidie van 250 euro.
Procedure
Je kan die subsidie krijgen als je een regenwaterput en infiltratiesysteem plaatst bij een bestaande woning (al dan niet tijdens een verbouwing) en je dat water gebruikt voor een hoogwaardige toepassing (bijvoorbeeld om je toiletten door te spoelen en/of je was te doen).
Wil je deze subsidie aanvragen, dat kan online of door een formulier op te halen bij de milieudienst op het gemeentehuis.
Niet bij nieuwbouw
Bouw je een nieuwbouwwoning, dan ben je in de meeste gevallen verplicht om een regenwaterput met infiltratievoorziening te voorzien. In dat geval krijg je geen subsidie van de gemeente.
De subsidie dient dus vooral om mensen met een bestaande woning te overhalen om een regenwaterput met infiltratiesysteem te installeren als ze hun huis renoveren.