Naar inhoud

VZW De Manne

VZWDeManne

Vier jonge dertigers uit Merksplas zorgen al enkele jaren voor heel wat cultureel en muzikaal entertainment voor jong en oud. Denk maar aan de Dag en nacht van de Spetser aan de kolonie, Pelouze in het Carons Hofke, De Koloniefeesten waarin zij een belangrijke partner zijn, de dropping of ‘Staminee’. Steeds weten ze de mooiste plekjes van Merksplas uit te kiezen voor de organisatie van één van hun evenementen en sparen ze kosten noch moeite om deze succesvol te laten verlopen.

De vier oprichters en kartrekkers van De Manne VZW zijn: Thomas Matthé, Dieter Pelckmans, Wannes Schuermans en Detlev Verhoeven. Voor iedere activiteit wordt daarnaast een werkgroep opgericht, waarin iedereen welkom is die actief mee wil organiseren.

Wil je er meer over weten? Neem dan zeker eens een kijkje op: www.facebook.com/demannevzw.De vaste vragen van onze reporter: 

Wat hebben jullie allemaal gedaan om deze prestatie te behalen en wat doet dat met jullie?

Intussen zijn we zo‘n 6 à 7 jaar bezig met het organiseren van allerhande evenementen. Het is leuk om dit in een dorp als Merksplas te kunnen doen. Andere evenementenverenigingen zoals Backyard en Spetser Events zijn geen concurrenten, maar collega ‘s: iedereen kent iedereen en we helpen elkaar waar we kunnen.

De laatste jaren is er voor de organisatie van de Koloniefeesten een unieke samenwerking ontstaan met verschillende verenigingen uit Merksplas o.a. 6hM³, Toerisme Merksplas, Volleybalclub Merksplas en de Schakel. Elk jaar gaat de opbrengst van de Koloniefeesten naar een goed doel. In 2019 was dat Siddartha, o.l.v. Spetser Gust Lauwerysen. Hij is de stuwende kracht van allerlei projecten in Ethiopië.

We zijn eigenlijk ontstaan vanuit ‘Merksplas Feest!’. We waren nauw betrokken bij de jeugdeditie die elk jaar op 15 augustus werd georganiseerd. Toen de gemeente besliste om te stoppen met Merksplas Feest, wilden we graag een alternatief op poten zetten. Daaruit ontstond de Dag en Nacht van de Spetser in de kapel van de Kolonie. Door de krachten te bundelen met de Schakel en 6hM³ ontstonden dan de Koloniefeesten.

Naast de Koloniefeesten is ook Pelouze een van onze vaste waarden. Pelouze is een kleinschalig en gezellig evenement in het prachtige decor van het Carons Hofke. De locatie maakt het niet mogelijk pelouze tot een echt groot evenement te laten uitgroeien, maar dat is ook hiet het opzet. We houden van deze locatie en de gezelligheid van het evenement.

Daarnaast zijn er ook wat kleinere initiatieven de revue gepasseerd, zoals ‘Staminee’ of de dropping.

We zijn heel blij met deze huldiging als cultuurlaureaat. Het is een blijk van erkenning; het geeft aan dat de inspanningen geapprecieerd worden en dat doet deugd.


Wat denk je? Wie is de snoodaard die jullie nomineerde? Wil je hem/haar iets kwijt?

Ik heb opgevangen dat Chris Mertens daar voor iets tussen zat. Dank je wel Chris!


Waar zien jullie je binnen 10 jaar?

Goh, eigenlijk kijken we zo ver niet vooruit en bekijken we het jaar per jaar. Zeker met Pelouze en de Koloniefeesten zien we ons nog wel wat jaartjes verder doen. De andere, kleinere activiteiten komen eerder ad hoc of door toevalligheden. Op dit moment halen we er alleszins nog genoeg voldoening uit om er nog wat jaartjes bij te doen.


In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast?

In alle eerlijkheid deed de rust aan het begin van corona wel deugd, maar nu begint het toch serieus te kriebelen om weer vanalles op poten te zetten.

Eind augustus hadden we ook nog de koloniefeesten, die we coronaproof invulden met het ochtendglorenconcert van Florejan en het namiddagconcert van Yevgueni. Een initiatief dat mee werd opgenomen in de programmatie van de Thermosfleskeszomer. Naast het plezier van het evenement op zich, gaf het ook voldoening een steentje bij te dragen aan het weinige dat er deze zomer aan cultuur te beleven viel.


Heel veel activiteiten lagen stil. Maar wat heeft je in een coronajaar als 2020 op cultureel of sportief vlak toch nog kunnen bekoren?

Het feit dat de grote wielerwedstrijden dan toch nog gereden werden, was voor ons als wielerliefhebbers een lichtpuntje. Door de kalenderverschuivingen volgden de klassiekers elkaar plots snel op. Dat was een mooie beloning voor enkele maanden wielergemis.

Daarnaast was het toch ook wel aangenaam om even wat minder verplichtingen te hebben of gewoon eens een boek te lezen. 


Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan je titel?

In de eerste plaats willen we iedereen bedanken die ooit iets voor één van onze evenementen gedaan heeft, en dat zijn er veel.

Bedankt ook aan iedereen die ooit op één van onze evenementen aanwezig was. Zonder publiek, geen evenement.

Tot slot willen we ook de gemeente bedanken voor alle steun!