Naar inhoud

Victor Lauwerysen

Victor Lauwerysen

Na het behalen van een nationale titel in 2018, werd Victor geselecteerd voor zowel de provinciale als de nationale indoorkampioenschappen in 2019. Een unieke ervaring voor de jonge ruiter met een jong paard.

In de zomer van 2019 volgden er dan ook heel wat verbluffende resultaten:

  • In de finale van de nationale kampioenschappen SBB-competitie, waar heel wat selectiewedstrijden aan vooraf gingen, behaalde Victor de top 10.
  • Op de provinciale LRV-selectiewedstrijden outdoor in de reeks ‘licht’, het maximale niveau waar je met een vijfjarig paard aan mag deelnemen, behaalde Victor met zijn paard Jyllena 7 overwinningen in 8 wedstrijden. Niemand binnen LRV deed hem dat ooit voor!
  • Op het provinciaal kampioenschap bewezen ruiter en paard dat ze stalen zenuwen hadden. Victor behaalde ook daar een overwinning waardoor hij zich plaatste voor de nationale kampioenschappen.
  • Ook daar wist de jonge ruiter door te stoten tot de finale en de titel in de wacht te slepen.
  • Op het provinciaal outdoor kampioenschap bewees Victor dat hij meer is dan enkel een springruiter en behaalde met zijn andere paard Izzylena ook een eerste plaats in de individuele wedstrijd dressuur reeks B.

De ouders van Victor kochten Jyllena als jong veulentje en namen het samen met Victor in opleiding. Door de investering van veel tijd en doorzettingsvermogen vormen ze nu een duo van topniveau dat in staat is om geweldige prestaties neer te zetten.

LRV Sint-Maarten Merksplas, toch één van de grotere LRV-clubs, benadrukt dat deze prestatie binnen hun vereniging niet eerder werd voorgedaan.

Vaste vragen van de reporter:

Wat hebben je allemaal gedaan om  deze prestatie of resultaat te behalen en wat doet dat met je?

Het opleiden van een veulentje tot een paard dat deze prestaties levert, was een enorme opdracht. Mijn pa en ik proberen minimaal 3 keer per week samen te trainen. In 2019, toen ik deze prestaties behaalde, lukte me dat iets makkelijker dan nu. Ik studeer nu aan de K.U. Leuven en dat vergt behoorlijk wat van mijn tijd.


Wat denk je? Wie is de snoodaard die je nomineerde? Wil je iets aan hem/haar kwijt? 

Dat was LRV Sint-Maarten Merksplas. Ik vond het een mooi gebaar en bovendien een goeie aanleiding om de paardensport in Merksplas nog eens in de kijker te zetten.


Waar zie je je binnen 10 jaar? 

Binnen 10 jaar hoop ik afgestudeerd te zijn als industrieel ingenieur elektromechanica en in die sector een mooie job te hebben. In mijn vrijetijd hoop ik uiteraard hobbymatig nog veel met paarden te kunnen bezig zijn.


In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast ?

De sociale contacten die de paardensport met zich meebrengt, mis ik toch wel hard. Het zal enorm deugd doen om opnieuw met leeftijdgenoten samen op wedstrijden en trainingen te vertoeven.


Heel veel activiteiten lagen stil. Maar wat heeft je in een coronajaar als 2020 op cultureel of sportief vlak toch nog kunnen bekoren?

We hebben wat kleinere LRV-wedstrijden gereden en ben ook terug met 2 paarden naar het Provinciaal en Belgisch kampioenschap gegaan. Met een 5-jarige merrie Karla werd ik terug Provinciaal kampioen in de klasse Licht en 15de op het nationaal kampioenschap. Met Jyllena (topper in 2019) werd ik 6e in de klasse Midden op het provinciaal kampioenschap. Op het nationaal kampioenschap ging het niet zoals we gehoopte hadden.


Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan je titel?

Ik wil graag mijn ouders bedanken die het mogelijk maken om met de paarden bezig te zijn. Mijn pa is veel bezig met het verzorgen van de paarden en het onderhouden van de stallen. Nu ik zelf minder tijd heb, zorgt hij dat ze in conditie blijven en klaar staan wanneer de wedstrijden terug kunnen starten.