Naar inhoud

Michiel Fransen - Volleybal

Michiel Fransen

Michiel Fransen sloot zich aan bij Volleybalclub Merksplas toen hij in het vijfde leerjaar zat; een hobbykeuze met een grote impact op zijn verdere jeugdige leven.

Michiel bemachtigde een topsportstatuut en volbracht zijn middelbare school aan de Topsportschool Volleybal in Vilvoorde. Het internaatsleven daar was een grote aanpassing.

Sinds 2016 behoort Michiel tot de vaste kern van de Young Red Dragons, het nationale jeugdteam. Met deze ploeg behaalde hij tal van sterke prestaties, waaronder

  • 7de plaats EK in Tsjechië/Slowakije (2018)
  • 1e plaats West-Europees 8-landentornooi door wereldkampioen Italië in eigen land te kloppen in de finale (2019)
  • 2de plaats Europese Jeugd Olympische spelen in Azerbeidzjan, met winst tegen Rusland in de halve finale (2019)

Met de ploeg van de topsportschool speelde hij in de Seniorenreeks Liga B (2de klasse).

Hoog tijd om Michiel voor al deze inspanningen en prestaties te huldigen als sportlaureaat!Vaste vragen van de reporter

Wat heb je allemaal gedaan om deze prestatie te behalen en wat doet dat met je?

Het was voor mij aanvankelijk een hele aanpassing om op internaat te zitten aan de Topsportschool Volleybal in Vilvoorde, maar ik wilde volledig voor mijn sport gaan. Tot hiertoe heb ik daar nog geen spijt van gehad.

Intussen ben ik afgestudeerd aan de topsportschool en maakte ik een transfer naar Tectum Achel; een Liga A club (1ste klasse). Dit combineer ik met mijn studie Orthopedie in Geel.

Met de Young Red Dragons behaalden we in oktober nog brons op het EK U20 in Tsjechië, waardoor we ook geplaats zijn voor het WK dat dit jaar in september zal plaatsvinden in Italië/Bulgarije.

Waar zie je jezelf binnen 10 jaar?

Ik hoop dat ik binnen 10 jaar nog altijd op professioneel niveau kan volleyballen. Ik hoop ook om ooit eens naar de Olympische Spelen te kunnen gaan met het nationale team. Hiervoor zijn sinds kort trouwens de dagelijkse trainingen begonnen met het belofte team (Future Olympics 2024/2028).

In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast?

In coronatijden mochten alle Liga A clubs (1ste klasse) blijven trainen. Ook de competitie is blijven doorgaan, zij het zonder publiek. Hiervoor moesten we wel 2 keer per week getest worden op Covid-19. Onze ploeg is ook de enige ploeg die het hele seizoen geen besmettingen heeft gehad. We zijn op de 5de plaats geëindigd en dit heeft ons een Europees ticket opgeleverd voor volgend seizoen.

Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan je titel?

Ik wil nog graag mijn ouders bedanken, die steeds in mij geloofd hebben en vele kilometers met mij hebben rondgereden. En natuurlijk ook alle trainers en begeleiders die mij de voorbije jaren veel hebben bijgeleerd.