Naar inhoud

Praktisch

Burgerzaken

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 20
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

Algemeen
 Maandag - vrijdag: 8:30 - 12:00
 Maandagavond: 18:00 - 20:00
 Woensdagmiddag: 13:00 - 16:00
Vreemdelingenzaken
 Maandag -dinsdag: 8:30 - 12:00
 Maandagavond: 18:00 - 20:00

De dienst burgerzaken werkt enkel nog maar op afspraak. Maak je afspraak hier.

Identiteitskaart (e-id)

Iedere inwoner van België moet vanaf de leeftijd van twaalf jaar* in het bezit zijn van een identiteitskaart en deze kaart vanaf 15 jaar altijd en overal op zak hebben.

Je krijgt automatisch een oproep toegestuurd door de dienst burgerzaken wanneer je een (nieuwe) identiteitskaart moet aanvragen. Wanneer er zich tussendoor een aanpassing voordoet (bijvoorbeeld een adreswijziging), ben je verplicht dit te melden. De gegevens op je identiteitskaart moeten dan immers worden aangepast. Ook wanneer de foto op je huidige kaart niet meer gelijkend is, dien je een nieuwe kaart aan te vragen.

Wat moet je hiervoor meebrengen?

  • oproepingskaart
  • 1 pasfoto
  • oude identiteitskaart
  • geld

 Leveringstermijn en kostprijs

gewone aanvraag

dringende aanvraag

superspoedaanvraag (enkel Belgen)

leveringstermijn

2 à 3 weken

1 werkdag

op te halen in Brussel

kostprijs

17,00 euro

99,00 euro

130,00 euro

Geldigheidsduur

  • - 18 jaar: 6 jaar geldig
  • + 18 jaar: 10 jaar geldig
  • + 75 jaar: 30 jaar geldig

Wat te doen bij verlies  van je identiteitskaart?

Wanneer je je identiteitskaart verloren bent, kan je een nieuwe Eid aanvragen  bij de
dienst burgerzaken.

Je moet persoonlijk langskomen en een geschikte pasfoto meenemen.

Als je identiteitskaart al langer dan een half jaar is uitgegeven, moet je er rekening mee houden dat dit een nieuwe pasfoto moet zijn.

Ben je ook je gehele portefeuille met inhoud en/of rijbewijs en/of andere zaken verloren, dan moet je alsnog aangifte doen  bij de politie.

Wat te doen bij diefstal  van je identiteitskaart?

Wanneer je identiteitskaart gestolen werd, doe je eerst aangifte bij de politie.

Daarna kan je  via onze dienst  een nieuwe Eid aanvragen.

Vanaf het moment van aangifte van verlies of diefstal van je identiteitskaart hetzij via onze dienst, hetzij via de politie, zal de Eid in het kader van mogelijk frauduleus misbruik, onmiddellijk geblokkeerd worden. Deze blokkering is onomkeerbaar en definitief. Je moet  dus sowieso een nieuwe identiteitskaart aan te vragen na aangifte van verlies of diefstal.

Zelf kan je bij verlies of diefstal je identiteitskaart alvast blokkeren op het gratis nummer 00800 2123 2123. Meer info vind je op  de website van  DocStop.

Wat als je je verloren of gestolen identiteitskaart terug vindt of terug hebt?

Breng de oude kaart binnen bij de dienst burgerzaken .

Identiteitskaart of Kids-ID?

Heeft je kind nooit een kids-ID gehad of is de kids-ID reeds lang vervallen, dan krijgt het vanaf de leeftijd van 11 jaar en 9 maanden een oproeping voor een identiteitskaart. Deze kaart zal geldig zijn vanaf de leeftijd van 12 jaar, of indien het kind reeds 12 jaar is, vanaf de datum van aanmelding op het gemeentehuis.


Opgelet: als je nog met je kind op reis gaat voor de leeftijd van 12 jaar, dan moet je alsnog eerst een kids-ID aanvragen, of de identiteitskaart pas aanvragen nadat het kind terug is van de reis.

Is je kind nog wel in het bezit van een geldige kids-ID, krijgt het echter geen oproeping voor een identiteitskaart op de leeftijd van 11 jaar en 9 maanden. Deze oproeping zal het krijgen 3 maanden voordat de kids-ID gaat vervallen.  Dit komt omdat begin 2014 de kids-IDs ook nog geldig zijn na de leeftijd van 12 jaar en dit tot 3 jaar na de aanvraag.
Wens je in dit geval toch een identiteitskaart, dan meldt het kind zich aan bij de dienst burgerzaken om de kids-ID te vervangen in een identiteitskaart.

Losgekomen of verloren chip?

Let op: plak deze niet zelf terug op zijn plaats.

Als je merkt dat de chip van je kaart los zit of verloren is, meld je dit persoonlijk op de dienst burgerzaken. Je kan gratis een nieuwe identiteitskaart bekomen, indien er niet met de chip of kaart is geknoeid.

Je brengt dan 2 pasfoto’s mee.

Je ontvangt van ons een voorlopig identiteitsbewijs met foto (let op: enkel geldig in België). De aanvraag voor je nieuwe identiteitskaart wordt ook opgemaakt en samen verstuurd met je oude defecte identiteitskaart. Je oude kaart wordt onderzocht of er mee geknoeid is. Heb je bewust met de kaart liggen prutsen, dan moet je de nieuwe kaart alsnog betalen.

Defecte kaart?

Indien je kaart niet blijkt te werken zoals het hoort, door een niet leesbare of niet functionerende chip, meld je dit persoonlijk op de dienst burgerzaken.

Je brengt dan 1 pasfoto mee.

Je ontvangt van ons een voorlopig identiteitsbewijs met foto (let op: enkel geldig in België). Er wordt niet meteen een nieuwe kaart aangevraagd. Je huidige kaart wordt opgestuurd voor onderzoek.

Is je kaart hersteld, dan wordt je door ons verwittigd en krijg je deze terug. Is de kaart niet meer te herstellen, dan word je door ons verwittigd om een nieuwe kaart aan te vragen.

Pin/pukcode verloren of code geblokkeerd?

Is de pincode van je eID geblokkeerd of ben je je pincode vergeten? Met de pukcode kan je bij de dienst burgerzaken je code deblokkeren of een nieuwe pincode aanvragen.

Ben je ook je pukcode kwijt, kan je persoonlijk, telefonisch, per e-mail of online een nieuwe pukcode aanvragen. Deze nieuwe pukcode wordt verstuurd naar de dienst burgerzaken. Je krijgt een seintje zodra deze aangekomen is.