Naar inhoud

Praktisch

Vergunningendienst

tel. 014 63 94 38
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

Maandag  8:30 - 12:00
Dinsdag  8:30 - 12:00
Donderdag 9:15 - 12:00
Vrijdag  9:15 - 12:00

 

Meer info

Vergunning voor de exploitatie van een verhuurdienst met bestuurder

Voor het exploiteren van een dienst voor het verhuren van voertuigen met bestuurder is een vergunning vereist. Deze vergunning wordt afgeleverd door de gemeente op wiens grondgebied de exploitatiezetel van de kandidaat-vergunninghouder is gevestigd. De aanvraag voor een vergunning gebeurt via een standaard aanvraagformulier. De vergunning wordt binnen een termijn van drie maanden afgeleverd.

Onder 'diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder' wordt verstaan: alle bezoldigde vervoerdiensten van personen, door middel van voertuigen met bestuurder, die noch geregeld vervoer noch taxidiensten zijn en die naar bouw en uitrusting geschikt zijn voor het vervoer van ten hoogste negen personen, de bestuurder inbegrepen. De ritten moeten op voorhand worden afgesproken met de klant en vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Het voertuig moet ten minste drie uur ter beschikking staan van de klant. Elke verhuring moet ingeschreven worden in een register met vermelding van datum en uur bestelling, voorwerp contract en prijs.

Elk voertuig in dienst heeft leesbaar van buiten uit twee geplastificeerde herkenningstekens aan boord. Die worden in het voertuig bevestigd rechts bovenaan, zowel aan de voorruit als aan de achterruit .

De duur van de vergunning is vijf jaar, en kan voor dezelfde duur hernieuwd worden.

De vergunning voor het exploiteren van een dienst voor verhuur van voertuigen met bestuurder is onderhevig aan een belasting van 250 euro (+ indexering) per vergund voertuig, opgelegd door het decreet.

Bij stopzetting van de taxi- of verhuurdienst moet je de eerstvolgende werkdag de vergunning en de kaarten inleveren bij de gemeente. Hiervan krijg je een ontvangstbewijs. Dit wordt beschouwd als de dag van definitieve stopzetting. 

 

Deze vergunning kan je bekomen bij de vergunningendienst op de derde verdieping van het gemeentehuis.