Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas
tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag: 8:30 -12:00
 Maandagavond: 18:00-20:00
 Woensdagmiddag: 13:00-16:00

Eikenprocessierupsen

In afwachting van een “plan van aanpak – 2020” wensen we particulieren met eiken in de tuin alvast te informeren over mezen als natuurlijke vijanden van de processierups.

Koolmees en pimpelmees ontdekten de rupsen als een prima maaltijd en zijn tegelijkertijd geschikte vogelsoorten om in tuinen te leven!  Voorzie daarom nu al nestkastjes zodat de vogels kunnen wennen en de kast alvast gebruiken als slaapplek in de wintermaanden.

Hou zeker rekening met deze tips

  1. Elke vogelsoort heeft eigen wensen, respecteer de afmetingen van de kast en de vliegopening wanneer je zelf een kastje maakt.
  2. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Niet in de volle zon en beschut tegen de wind. De vliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht gezien de wind vaak uit het zuidwesten komt.
  3. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk: geen takken direct voor de opening.
  4. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, hang je de kasten een meter of drie uit elkaar.
  5. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
  6. Maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon.  Gebruik kokend water en trek zelf keukenhandschoenen aan.