Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag:  8.30 - 12.00
 Maandagavond:  18.00 - 20.00
 Woensdagmiddag:  13.00 - 16.00

Hulp van de brandweer tijdens het wespenseizoen

In de zomer worden de wespen actief. Heb je een wespennest waar je last van hebt en wil je die laten verdelgen door de brandweer? De Hulpverleningszone Taxandria staat klaar om te helpen. Maar we vragen om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden.


Geen last van je wespennest? Laat hem dan hangen.

Als je wespen met rust laat, laten ze jou ook met rust. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. We hebben liever geen wespen in de buurt, maar toch zijn ze nuttig. Ze verdelgen op hun beurt vervelende vliegen, muggen, bladluizen en andere insecten.


Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier. Bij echt hinderlijke of gevaarlijke situaties kan de brandweer een nest verdelgen.


Enkel verdelging van wespen

De brandweer verdelgt enkel wespennesten, geen nesten van bijen, hommels of eikenprocessierupsen.

Hommels en bijen zijn nuttige insecten die niet agressief zijn. Ze steken enkel wanneer ze zelf aangevallen worden. Ze vormen geen enkel gevaar voor de bevolking, zijn wettelijk beschermd en mogen dus niet verdelgd worden.

Heb je een bijenzwerm in of rond je huis, dan kan je contact opnemen met een imker.


Gebruik het e-loket

Voor alle niet-dringende interventies, zoals de aanvraag van wespenverdelging, maar ook voor melding van stormschade en wateroverlast, gebruik je het e-loket van de brandweer.


Wanneer verdelgt de brandweer wespennesten?

In Merksplas verdelgt onze brandweer wespennesten op maandag en donderdag. Als de brandweer makkelijk bij het nest kan, hoef je zelfs niet thuis te zijn.


Een dringend nest?

Vormt een nest een bedreiging voor mensen, heb je wespen in je woning of in je school of zijn de dieren bijzonder agressief? Ben dan het noodnummer 112. De brandweer komt dan zo snel mogelijk ter plaatse voor een verdelging.


Wat kost de verdelging van een wespennest?

In de HVZ Taxandria is het verdelgen van wespennesten gratis.