Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag:  8.30 - 12.00
 Maandagavond:  18.00 - 20.00
 Woensdagmiddag:  13.00 - 16.00

Ecologische afdruk

Op goede voet met de aarde, op eerlijke voet met het Zuiden


We verbruiken constant natuurlijke rijkdommen, of het nu is om te eten, voor onze huisvesting, om ons te verplaatsen of om ons afval te verwerken. Kan onze planeet deze rijkdommen wel genoeg blijven aanleveren om te voldoen aan onze behoeften? Is onze levensstijl wel in evenwicht met de draagkracht van de aarde? Op basis van de ecologische voetafdruk kan het aardoppervlak worden geschat dat nodig is om aan onze behoeften te voldoen.


Hoe werkt het?

Onze planeet bevat gebieden die natuurlijke rijkdommen produceren, zoals bossen, visgebieden, rivieren, bouwland, enz. Dit wordt de biocapaciteit ofwel de biologisch productieve oppervlakte van de aarde genoemd. De biocapaciteit wordt uitgedrukt in hectaren van het aardoppervlak.

Andere delen van de aarde produceren weinig of zijn moeilijk toegankelijk voor exploitatie (woestijnen, de ijskap, de diepzee, enz.).

De mensheid moet de wereldwijde biocapaciteit, ofwel 13,4 miljard hectare van het aardoppervlak, samen delen. Elk mens beschikt over 2,1 hectare van het aardoppervlak om zich te voeden en te kleden, om te wonen en zich te verwarmen.
In 2005 bedroeg de gemiddelde ecologische voetafdruk reeds 2,7 hectare aardoppervlak per persoon!
Dit betekent dat het natuurlijke kapitaal uitgeput raakt. Wij verbruiken de natuurlijke rijkdommen sneller dan zij zich kunnen herstellen.  Vooral de geïndustrialiseerde landen consumeren er op los: de gemiddelde voetafdruk van een Afrikaan bedraagt 1,4 hectare, die van een Belg 5,1 hectare en die van een Amerikaan 9,2 hectare.


Ben je benieuwd naar jouw voetafdruk? Surf dan naar www.wwf-footprint.be.

Op deze site vind je trouwens allerhande ecotips om je voetafdruk te verkleinen.