Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag:  8.30 - 12.00
 Maandagavond:  18.00 - 20.00
 Woensdagmiddag:  13.00 - 16.00

Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid

De bermplant Jacobskruiskruid is bezig aan een opmars in onze streek. De plant is giftig voor de mens en de meeste zoogdieren.

Vers Jacobskruiskruid heeft een vieze smaak en wordt door grazend vee in het algemeen niet gegeten, enkel bij droogte en schaarste.

Indien geoogst als hooi of kuilgras verliest de plant zijn smaak en wordt het kruid wél opgenomen door dieren.


De tweejarige plant bloeit van juni tot oktober, heeft trossen gele straalbloempjes (zoals madeliefje) en sterk gelobde bladeren. Hij wordt meestal tussen 30 en 100 cm hoog en verkleurt roodpaars onderaan de taaie stengel.

De enige bestrijdingswijze is het uittrekken van de plant mits gebruik van handschoenen (het gif werkt ook via de huid).

Zelfs een enkele plant kan een enorme verspreiding veroorzaken omdat de planten 75.000 tot 200.000 zaadjes produceren. Om dit te voorkomen is een gezamenlijke aanpak in een vroeg stadium noodzakelijk.


Verwarring met het onschuldige Boerenwormkruid en Sintjanskruid is mogelijk: deze planten dragen ook gele bloemen en sieren rond dezelfde periode massaal onze bermen.

Boerenwormkruid bloeit in stevige 'kussentjes' en heeft gezaagde bladranden.

Sintjanskruid heeft 5 bloemblaadjes en eivormige bladeren met gave randen.


Je kan steeds de milieudienst contacteren voor het melden van (grote) vindplaatsen, voor meer info of wanneer je niet zeker bent dat het om het jacobskruiskruid gaat.