Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag:  8.30 - 12.00
 Maandagavond:  18.00 - 20.00
 Woensdagmiddag:  13.00 - 16.00

Bladcontainers

Bladcontainer

Om overlast van bladeren op het openbaar domein te voorkomen, plaatst de gemeente bladkorven in het dorpscentrum.

Wij verzoeken onze inwoners om geen eigen constructies voor het verzamelen van herfstbladeren op openbaar domein te plaatsen.

De meeste mensen verwijderen bladeren uit hun vijver, van de gazon of van de oprit.  In de border daarentegen kan je de bladeren gerust laten liggen, het verteert ter plaatse en beschermt de bodem.

Bladeren van enkele bomen kan je makkelijk kwijt in je compostbak of op je composthoop.

Maar als je in een bosrijke omgeving of in het prachtige landschap van de Kolonie woont, komen er enorme hoeveelheden herfstbladeren vrij en moet je op zoek naar alternatieven!

Met een bladwand kan je bladeren op een nuttige, aantrekkelijke en ecologische manier verwerken.  Je vult het uitwendig geraamte van betonnetten of extra stevig gaas met bladeren op.  Gevuld met blad zorgen ze voor een wand die in natuurlijke tuinen nauwelijks opvalt.  De breedte van de bladwand hangt af van het doel: een afscheidingswand kan smal blijven, een vergaarbak voor blad kan veel breder zijn.  Uiteraard daalt de bladstapel wanneer hij langzaam verteert tot bladcompost of bladgrond.  Omdat je elke najaar weer blad in overvloed hebt, kan je de stapel aanvullen en raakt hij nooit overvol.

Bovendien verschaffen bladwanden allerlei insecten en kleine dieren een warme schuilplaats. 

De groendienst vervaardigde ondertussen een kleine bladwand die je kan bezichtigen aan de demoplaats in Carons Hofke.