Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag:  8.30 - 12.00
 Maandagavond:  18.00 - 20.00
 Woensdagmiddag:  13.00 - 16.00

Ecologisch bermbeheer

De gemeentelijke klepelmaaier

Misschien vind je een wegberm maar saai. Is het voor jou slechts een lapje groen om snel voorbij te rijden en meteen te vergeten. Kijk dan in de toekomst toch maar uit: meer en meer wegbeheerders schakelen om naar ecologisch bermbeheer!


De totale oppervlakte aan wegbermen in Vlaanderen overstijgt de oppervlakte van onze erkende natuurgebieden! Meer nog, wegbermen vormen vaak een verbindingszone tussen verschillende natuurgebieden waar ook insecten en zoogdieren dankbaar gebruik van kunnen maken. Door aangepast beheer kunnen wegbermen uitgroeien tot pareltjes van langgerekte hooilanden waarin insecten hun geschikte voedselplanten, voortplantingsplaats en schuilplaats kunnen vinden. In een sterk versnipperde omgeving is dit geen overbodige luxe.


Wegbermen zijn de laatste groeiplaatsen voor zeldzame planten. In weilanden verdwijnen kwetsbare planten door maximale grasproductie. Door te ijveren voor een aangepast beheer dat met de groeiplaatsen van deze planten rekening houdt kan de achteruitgang van sommige soorten in Vlaanderen tegengegaan worden. Trouwens ziet een bloemrijke berm met een zee van margrieten er niet stukken mooier uit dan een banale berm met enkel gras en brandnetels? Van botanisch bermbeheer profiteren trouwens niet alleen de planten. Ten gevolge van verschraling verkleint ook de hoeveelheid maaisel die jaar na jaar moet verwerkt worden. En moet elke berm echt twee keer per jaar gemaaid worden? Zoals je ziet, ook financieel kunnen gemeenten en overheden van botanisch bermbeheer profiteren.

In afwachting van een bermbeheerplan, kocht onze gemeente alvast een aangepaste klepelmaaier met opzuigsysteem aan zodat de meest waardevolle bermen alvast kunnen verschralen.