Naar inhoud

Praktisch

Milieudienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 35
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

 Maandag - vrijdag:  8.30 - 12.00
 Maandagavond:  18.00 - 20.00
 Woensdagmiddag:  13.00 - 16.00

Inzamel- en ruilsysteem voor silobanden

silobanden

Jarenlang gebruikten landbouwers oude banden om de plastic folie over hun gras- of maïskuil op zijn plaats te houden. Vaak zitten ze nu echter met overtollige of beschadigde silobanden waar ze geen blijf mee weten.  Omdat opruiming zo duur was, stapelden deze banden zich op.

In samenwerking met Boerenbond en ABS werkte de overheid een plan uit om het probleem van de silobanden bij landbouwers aan te pakken.

 

In feite gaat het om 2 afzonderlijke projecten:

 

De inzameling van overtollige silobanden

Landbouwers die hun activiteiten - of toch minstens hun rundveeactiviteiten - stopzetten of over minder dan 20 runderen beschikken, kunnen - vanaf november 2012 -  bij de overheid een aanvraag indienen voor de subsidiëring van de inzameling en verwerking van hun silobanden. Indien je beantwoordt aan de criteria, krijg je een garantie voor de tussenkomst in de kosten tot maximaal 2/3 van de factuur, voor maximaal 500 banden.

 

De ruil van beschadigde silobanden

Voor actieve landbouwers die nog gebruik maken van silobanden is het vanaf 2013 mogelijk om beschadigde banden in te ruilen tegen afvalbanden van betere kwaliteit. De losgekomen staaldraad kan immers gevaarlijk zijn voor het rundvee indien dit in het voeder terechtkomt. De kosten van deze ruiloperatie zijn wel ten laste van de landbouwer. 

 

Je kan een folder met meer info en een aanvraagformulier voor inzameling van de silobanden downloaden op www.recytyre.be / www.ovam.be of opvragen bij de milieudienst.

 

Meer info

Karen Sterkens – milieudienst – 014 63 94 35 – karen.sterkens@merksplas.be