Naar inhoud

Generaal Maczek tulp

Generaal Maczek tulp

“Generaal Stanislaw Maczek” is de naam van een tulpenras,  vernoemd naar de commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie.

 

Op 1 augustus 1944 landde generaal Maczek met zijn divisie in Normandië. Als onderdeel van het Canadese Eerste Leger stootte Maczek's divisie via België en Nederland, door tot in Duitsland. Maczek stond toen al bekend als een uitstekend pantsercommandant, die bovendien op een "humane wijze" oorlog voerde. Zo stelde hij in zijn dagorders dat zijn soldaten zo veel mogelijk materiële en immateriële schade aan dorpen en steden moesten vermijden. Op die manier bleef bijvoorbeeld Breda beduidende schade bespaard toen de Polen de stad op 29 oktober 1944 bevrijdden.

 

Het initiatief dit nieuwe tulpenras te vernoemen naar de Poolse generaal ontstond op de Nederlandse ambassade in Warschau. De bloem, geteeld door Johan Ligthart, heeft de kleur van een framboos met fijne witte randen.

 

Je kan deze prachtige tulpen bewonderen op de gemeentelijke begraafplaats aan de herdenkingsstenen ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen. Deze bloemen symboliseren ook de Pools-Belgische vriendschap.

 

 

Tulpen Generaal Maczek