Naar inhoud

Praktisch

Cultuurdienst

Markt 1
2330 Merksplas


tel. 014 63 94 42
fax 014 63 94 01
e-mail

Openingstijden

Maandag - vrijdag: 8:30 - 12:00
Maandagavond: 18:00 - 20:00
Woensdagmiddag: 13:00 - 16:00

Erfgoeddag

logo Erfgoeddag

Erfgoeddag is een heel bijzondere dag waarin heel het land wakker wordt in een collectieve erfgoedroes. Het is door zijn aanpak, publieksbereik en innovatieve rol en dankzij de inzet van velen doorheen de jaren uitgegroeid als een van de toonaangevende erfgoedevenementen van ons land.

 

Erfgoeddag is een jaarlijks terugkerend evenement dat steeds op de eerste zondag na de paasvakantie wordt georganiseerd. Erfgoeddag is gratis voor het publiek en is toegankelijk tussen 10.00 en 18.00 uur.

 

Meer info over erfgoeddag in Vlaanderen vind je op www.erfgoeddag.be en in de regio op www.erfgoednoorderkempen.be.

Ieder jaar werkt de cultuurdienst in samenwerking met een aantal lokale partners van Merksplas een lokaal programma uit. Meer info over het lokale programma vind je op deze pagina van zodra het programma bekend en volledig is.

 

KIES JE ERFGOED!
in Arendonk, Beerse, Merksplas, Oud-Turnhout, Rijkevorsel, Ravels en Turnhout


Met de wedstrijd ‘Kies je erfgoed!’ legt Erfgoed Noorderkempen samen met zeven gemeenten het oor te luisteren bij de inwoners en erfgoedliefhebbers in elke deelnemende gemeente. We roepen je hulp in om het erfgoed van jouw gemeente mee op de kaart te zetten, voor te dragen en zo een stem te geven. Een vergeten traditie, een geliefd dialectwoord, een onbekend en onbemind archiefstuk of een markant figuur… neem het op voor wat volgens jou óók het erfgoed mag zijn van je gemeente. Op Erfgoeddag kan iedereen, jong en oud, dan mee stemmen op zijn of haar favoriet. Daarna maken we de winnaar per gemeente bekend.

 

Wat heeft Merksplas wat een andere gemeente niet heeft?

Waar zijn Spetsers fier op en wat moet absoluut bewaard blijven?

In onze gemeente kan je vanaf vandaag tot en met 11 april jouw geliefde erfgoed: gebouw, landschap, traditie/gebruik, (erfgoed)-vereniging enz. insturen digitaal via: www.merksplas.be/kiesjeerfgoed of via een papieren stembiljet te vinden in het stemhokje in de foyer van gc De MARc/kT.

De cultuurraad maakt daarna uit de populairste inzendingen een shortlist. Vanaf 16 april tot en met 27 april kan je in een tweede stemronde op je uiteindelijke favoriet stemmen. We verloten 3 spetsersbonnen onder de inzenders!

 

Bekijk het eens vanuit het standpunt van… het erfgoed zelf: het Parlement der Dingen
Later op het jaar organiseert Erfgoed Noorderkempen met de winnaars van elke gemeente het Parlement der Dingen’. In dit parlement laten we het erfgoed zelf aan het woord: wat was de vroegere functie en wat kan de huidige functie zijn? Hoe wil het erfgoed bewaard worden en wat kan het nog betekenen in de toekomst voor iedereen? Een vertegenwoordiger uit elke gemeente probeert dan zo goed mogelijk zijn of haar erfgoed te verdedigen.

Meer nieuws over ‘Kies je erfgoed!’ of het Parlement der Dingen? Volg ons online via www.erfgoednoorderkempen.be of facebook.com/erfgoednoorderkempen.