Naar inhoud

Bart Willems - Rond België voor ALS

BartWillems

Als gepassioneerd fietser had Bart al heel wat sportieve prestaties op het lijstje staan: de TransPyr (757km in 5 dagen met 17.700hM), de TransAlp (545km in 7 dagen met 17.987 hM), de Trans België Zuid naar Noord (380km non stop in 22h30min) en de Trans België West naar Oost (543km non stop in 32u20min).

Met zijn initiatief “Rond België voor ALS” zette Bart een nog straffere sportieve prestatie neer: Hij fietste non-stop rond België in een rit van maar liefst 1016 km.

Het sponsorgeld dat Bart ophaalde, maar liefst 7000 euro, ging integraal naar “A Cure for ALS”; het onderzoeksfonds van de ALS Liga België. Deze keuze maakte Bart nadat bij zijn nonkel – Michel Segers – ALS werd vastgesteld.

Op vrijdagochtend 19 juli 2019 om 07.00 uur startte Bart zijn tocht aan het huis van zijn nonkel. Op zondagochtend 21 juli omstreeks 9.00 uur – na 2 dagen en 2 nachten non-stop gefietst te hebben – arriveerde Bart terug in Merksplas onder luid applaus van tientallen supporters.


De vragen van onze reporter:

Wat heb je allemaal gedaan om  deze prestatie of resultaat te behalen en wat doet dat met je?

Ik ben het gewend van lang te fietsen en heb een redelijke conditie. Anderhalve week voor vertrek heb ik een trainingsweekendje ingepland met bijna 600 km op de teller.

Deze nominatie is voor mij een erkenning van de prestatie. Daar ben ik heel blij en dankbaar voor.

Wat denk je? Wie is de snoodaard die je nomineerde ;-)? Wil je iets aan hem/haar kwijt?
Yannick Verhoeven, Steven De Staercke en Yves Devroey zitten er zeker voor iets tussen. Het toont dat ze me graag hebben en dat is omgekeerd ook zeker zo. 😉

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Binnen 10 jaar ben ik een jonge vijftiger. Ik hoop dat ik me dan hetzelfde voel als nu, namelijk 10 jaar jonger! Ik ben altijd redelijk sportief geweest. Fietsen is echt mijn ding. Vooral mountainbiken in de Ardennen vind ik geweldig. Eén worden met de natuur en het gevoel van vrijheid dat ik erdoor krijg, geeft een geweldig gevoel. Ik hoop dat ik daar binnen 10 jaar nog evenveel van kan genieten. Eigenlijk komt het erop neer dat ik nu gelukkig ben door de dingen die ik doe en kan doen met mijn vrienden en familie. Hopelijk blijft dat nog heel lang zo!

 

In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast ?
Fietsen sleurt me door de coronatijd! Gelukkig mochten we dat altijd blijven doen, zij het in kleinere groepjes dan normaal, of alleen. Aangezien ik al bijna een jaar van thuis werk, en me hier af en toe wat opgesloten voel, zijn er periodes geweest dat ik aftelde naar het einde van mijn werkdag. Dan kon ik de fiets op om mijn kopje leeg te maken.

Dat heeft zo zijn gevolgen. Ik reed nooit meer kilometers dan in 2020. Hopelijk kunnen er in 2021 meer georganiseerde tochten doorgaan en kan ik terug het beste van mezelf geven in wedstrijden in Oostenrijk, Frankrijk of de Ardennen, want die werden vorig jaar spijtig genoeg allemaal afgelast.

 

Heel veel activiteiten lagen stil. Maar wat heeft je in een coronajaar als 2020 op cultureel of sportief vlak toch nog kunnen bekoren?
Gelukkig was wielrennen één van de weinige sporten die nog/terug konden doorgaan. De prestaties van Wout Van Aert zijn toch wel lichtpuntjes in dit donkere coronatijdperk. Van een comeback gesproken! Zelf heb ik dan wel geen wedstrijden kunnen rijden. Toch was het genieten van die uitgestelde grote rondes op tv, met soms spannende finales.

 

Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan je titel?

Graag wil ik iedereen die mij gesteund heeft tijdens mijn tocht rond België nog eens extra bedanken. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Door ze hier te vermelden, zou ik er kunnen missen. Daarom verwijs ik je graag nog naar mijn verslag van anderhalf jaar geleden