Naar inhoud

Jos Van Meir - Jarenlang voorzitter van Volleybalclub Merksplas

JosVanMeir

Jos was maar liefst 18 jaar voorzitter van Volleybalclub Merksplas; een hele periode om je ziel en zaligheid te verbinden aan een club.

Jos startte als spelend lid, maar engageerde zich al snel voor het organiseren van trainingen, wedstrijden en verenigingsactiviteiten. Hij werd dan ook al snel gevraagd om bestuurslid te worden.  


Toen Jan Aerts besloot zijn voorzitterschap aan de wilgen te hangen, was het voor velen niet verrassend dat Jos bereid was deze taak op zich te nemen. Met veel enthousiasme en engagement heeft hij deze rol 18 jaar lang op zich genomen. Jos bouwde een stevig netwerk uit binnen en buiten de club.

Tijdens de verbouwing van de sporthal kreeg Jos het voor mekaar een eigen mini-kantine te kunnen uitbaten en spendeerde hij vele uren zowel voor als achter de toog.

In de periode van zijn voorzitterschap ontstonden er tal van nieuwe initiatieven: de spaghettidag, de quiz, het ontbijt, … Op het Internationaal Volleybal Tornooi was Jos  een echte gastheer voor de buitenlandse ploegen. Daaruit zijn vriendschappen ontstaan die nog steeds overeind zijn gebleven.

Tevens stond Jos bij aan de wieg van Volleybalclub Noorderkempen. Een fusie van Merksplas, Vosselaar en Vlimmeren, spelende onder het stamnummer van Merksplas. Reeds verschillende jaren heeft deze club de beste jeugdwerking van Vlaanderen.

De functie van voorzitter werd intussen overgenomen door Anke Vansprengel. Jos blijft de relaties onderhouden met de volleybalbond en de gemeente. Hij blijft ook actief als officiële scheidsrechter, bestuurslid van het gewest en als lid van de sportraad en staat altijd klaar om de club een handje te helpen.

Het bestuur van VC Merksplas wil Jos langs deze weg enorm danken voor alle inspanningen in de afgelopen jaren. Hij verdient als geen ander een rustig ‘Volleybal pensioen”.


De vaste vragen van onze reporter:

Wat heb je allemaal gedaan om deze prestatie of resultaat te behalen en wat doet dat met je?

Ik heb me heel wat uren vrijwillig ingezet voor de club. We hebben heel wat nieuwe initiatieven opgestart en heel wat nieuwe leden aangetrokken. Toen ik voorzitter werd, telde de club 160 leden. 18 jaar later waren dat er 380. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit (enkel) mijn verdienste is, maar het geeft toch voldoening om zoveel mensen aan het sporten te zetten.

Door de goede contacten met de volleybalbond hebben we ook de trainingen van de provinciale selectie en heel wat tornooien naar Merksplas kunnen halen. Dat zijn toch wel zaken waarmee we Merksplas in de Vlaamse volleybalwereld op de kaart hebben kunnen zetten.

De aankondiging van het vierde kleinkind was voor mij een goeie aanleiding om in de club een stapje terug te zetten en weer meer tijd met familie door te brengen.

 


Wat denk je? Wie is de snoodaard die je nomineerde? Wil je iets aan hem/haar kwijt?

Ik vermoed dat deze nominatie vanuit het bestuur kwam? Reporter: Klopt. Je kandidatuur werd in naam van het bestuur ingediend door je opvolgster Anke Vansprengel.

Het doet me toch wel iets. Het toont aan dat mijn engagement geapprecieerd werd en zeker niet voor niets is geweest.

 


Waar zie je jezelf binnen 10 jaar?

Nergens meer. 😉 Nee, hopelijk zijn we dan nog steeds gezond en wel en kan ik de club nog steeds her en der een handje toesteken.

 


In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast ?

Het positieve van Corona is dat ik bijna alle zaterdagen ben thuis geweest bij mijn vrouw omdat er helaas geen matchen te spelen/fluiten waren. In het begin een aanpassing, maar al snel aan gewend geraakt. Toch zal ik blij zijn als het nieuwe seizoen corona-vrij kan starten.

 


Heel veel activiteiten lagen stil. Maar wat heeft je in een coronajaar als 2020 op cultureel of sportief vlak toch nog kunnen bekoren?

Mijn wandelingen tijdens de revalidatie van mijn rugoperatie. Helaas is het teveel wandelen geëindigd in een blessure aan mijn knie, zodat wandelen er al een half jaar niet meer inzit. Maar hoop doet leven.

 


Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan je titel?

Ik hoop dat mensen zich belangeloos willen blijven inzetten voor het sportverenigingsleven. De trend om steeds meer vergoedingen te gaan uitkeren, maakt me niet gelukkig.

Ik wil in het bijzonder ook Roger Belet bedanken en een hart onder de riem steken. Ondanks zijn zware strijd tegen kanker, blijft hij engagementen voor de club opnemen. Daar heb ik veel bewondering voor.