Naar inhoud

Werkgroep Escape Game

WGEscapeGame

De werkgroep’ Escape Games’ (Anke Poels, Lien Sysmans, Merel Bruneel, Jonas Vervloet, Joren Lauwerysen en Boris Kersemans) stak een escape game in elkaar om kinderen en jongeren van Merksplas te betrekken bij de festiviteiten rond 75 jaar bevrijding. Dat vond plaats op 8 december 2019.De werkgroep herdenken en verzoenen wou iedereen, ook de Merksplasse jeugd, betrekken bij de bevrijdingsfeesten. Zo kwam de vraag om een iets te organiseren zodat ook jongeren actief konden deelnemen aan deze festiviteiten. Er werd daarvoor een enthousiaste groep vrijwilligers gezocht. Die slaagden er in om een leuk spel in elkaar te steken voor alle kinderen en jongeren van Merksplas, met een knipoog naar het bevrijdingsfeest.

Het was ongelooflijk leuk om te zien hoe er in het centrum van Merksplas niet alleen volwassen wandelaars rondliepen, maar ook kinderen en jongeren die met het spel bezig waren. Beide zagen elkaar op verschillende locaties terug zodat beide evenementen in elkaar overvloeiden.


De vragen van onze reporter:

Wat heb je allemaal gedaan om deze prestatie of resultaat te behalen en wat doet dat met je/jullie?

Zo'n twee jaar geleden kregen we de vraag om met de jeugdbewegingen van Merksplas een leuke activiteit voor kinderen en jongeren te voorzien tijdens de bevrijdingsfeesten.

We staken onze creatieve breinen samen en kwamen zo tot een geweldig bevrijdingsspel. Door de input vanuit de verschillende jeugdbewegingen stapten we uit onze comfortzone om een spel te maken dat voor iedereen leuk is. Dat was een hele uitdaging, maar het is ons behoorlijk goed gelukt.

We hadden twee versies, eentje voor de oudere en eentje voor de kleine kinderen. De versie voor de oudsten was een escape game. De leiding werd opgesloten in Kinderclub de Spetter, ze hadden elk een walkie talkie waarmee ze met hun team konden communiceren. Het team moest doorheen Merksplas tips verzamelen en samen met de opgesloten leiding moesten ze een code kraken. Deze code bracht het team naar de Spetter en zo konden ze hun leiding bevrijden.

Met de kleinsten speelden we een dorpsspel. Op verschillende locaties in Merksplas speelden de leden spelletjes in oorlogsthema. De leden waren verkleed en in combinatie met alle oorlogstaferelen  doorheen de straten, verhoogde het inlevingsvermogen van de kinderen!

Op de dag van de bevrijdingsfeesten hebben we de games organisatorisch moeten bijstaan. Hierdoor is niet iedereen van ons doorheen de straten kunnen lopen om een kijkje te nemen... Maar we zijn er zeker van  het een leuke ervaring was voor iedereen.

Wat denk je? Wie is de snoodaard die je nomineerde ? Wil je iets aan hem/haar kwijt?

We vermoeden dat Ellen ons genomineerd heeft ;). We willen haar bedanken voor de communicatie met de gemeente en het regelen van de praktische aspecten! Ze zorgde ervoor dat iedereen op de hoogte was van onze activiteit en dat het een mooi geheel vormde met de andere intiatieven rond de bevrijdingsfeesten.

 

Waar zie je jezelf binnen 10 jaar?

Waar we onszelf zien binnen 10 jaar is een moeilijke vraag. We zijn er echter wel van overtuigd dat we nog steeds de Merksplasse verenigingen een warm hart zullen toedragen.

In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast ?

Dit was voor ieder van ons wat verschillend, maar tijdens de zomermaanden hebben we het sport- en cultuuraanbod toch wel gemist. Vooral omdat dit hand in hand gaat met samen zijn, wat in tijden van corona moeilijk is.

Ook voor de jeugdbewegingen is het een moeilijke periode geweest. Normaal gezien gaan we als oudleiding regelmatig helpen op activiteiten of mee leiding geven, maar dat mocht jammer genoeg ook niet...

 

Heel veel activiteiten lagen stil. Maar wat heeft je in een coronajaar als 2020 op cultureel of sportief vlak toch nog kunnen bekoren?

Voor mij persoonlijk (Lien) waren de koloniefeesten toch geslaagd met een intiem concert van Yevgueni en de aperitiefbox met producten van lokale verenigingen.

 

Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan je titel?

We willen iedereen bedanken die meedeed aan de escape game. Zowel de leiding die zich liet opsluiten, als de leiding on field die de leden tips gaf!