Naar inhoud

Jeugdafdeling Toneelkring Het Heidebloempje

JeugdHeidebloempje

Vanaf 15 jaar kunnen jongeren terecht bij de jeugdafdeling van Toneelkring Het Heidebloempje. In mei 2019 speelde deze jonge theatergroep hun allereerste stuk: Wonderland. Dat theaterstuk werd gespeeld en geregisseerd door de jongeren. Amber Waltens en Daan Geerts ontfermden zich over het creatieve luik.

 

Het idee om een eigen jeugdproductie op poten te zetten is ontstaan na de Revue die gespeeld werd in oktober 2018. Er kwam toen heel wat 'jong bloed' bij in Het Heidebloempje. Die wilden liever niet stil blijven zitten. Omdat het moeilijk is om deze jeugd een rol te geven in de typische januari-kluchten die het Heidebloempje speelt, stelden ze voor om zelf een eigen stuk te spelen. Het mooie aan dit hele project is dat de jongeren de productie zelf maakten. Ze leerden alle teksten, gaven het stuk een eigen invulling en zorgden zelf voor regie, decor en kostuums. Een project van jeugd door jeugd in samenwerking met een sterke vereniging. Ook op de hulp van de ervaren ‘oude garde’ konden ze rekenen.

Ben je zelf als jongere op zoek naar een toneelkring om je uit te leven op de theaterplanken, dan kan je lid worden. Jeugd Heidebloempje heeft een Facebookgroep die je kan volgen. Via die weg kan je ook contact opnemen voor vragen. Ze organiseren elk jaar een startdag voor nieuwe leden.


De vaste vragen van onze reporter:

Wat hebben jullie allemaal gedaan om deze prestatie of resultaat te behalen en wat doet dat met jullie?
Amber: Om de productie “Wonderland” op de planken te krijgen hebben we veel moeten repeteren. Dit elke zondag, maanden aan een stuk. Het was vermoeiend, maar achteraf gezien meer dan waard.
Daan: Het was altijd al een droom van mij geweest om eens iets te regisseren. Ik heb ook een half jaar een regiecursus gevolgd aan de academie van Turnhout. Ik kreeg het akkoord van Roel (Van den Dries) om eens iets met jeugd te regisseren en vond Amber bereid mij daarbij te helpen. We zijn super trots dat we “Wonderland” hebben kunnen tonen aan Merksplas 😊.

 

In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast ?

Amber: Van 2 à 3 keer per week repeteren naar elke avond thuis zitten was voor mij in eerste instantie een welgekomen rust. Maar al snel werd die rust eerder verveling en gemis. De nood aan sociaal contact werd groter, maar ook de drang om creatief bezig te zijn; de drang om even uit je eigen wereld te stappen; om even alles te vergeten, behalve je tekst. Maar ook het gemis naar die rush, naar spanning voor de voorstelling tot ontlading na het applaus. Die voldoening mis ik misschien nog het meest.

 

Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan deze titel?
Amber: Ik wil de hele ploeg van zowel de jeugd als de volwassenen bedanken. Ten eerste uit eigen naam omdat ik van in het begin zo open ontvangen ben, maar zeker ook uit naam van onze jeugd. Wij hebben kansen gekregen die ik nooit had kunnen dromen. Vanaf de start hebben we Britt (Agemans) als ‘begeleider’ gekregen, die ons met de praktische kant hielp. Ook voor het decor, de reclame, licht en geluid… stond de ploeg meteen klaar om ons te helpen. Ook onze ouders, familie en vooral het publiek wil ik graag bedanken. Zonder hen is er geen voorstelling.
Daan: En natuurlijk niet te vergeten onze GEWELDIGE acteurs en actrices. Zij hebben het prachtig gedaan. Sommigen hebben we echt zien openbloeien op het podium. Dank je wel Nathalie Willemsen, Romy van Den Dries, Britt de Wit, Cindy Segers, Maartje Lauwerys, Berre Marynissen en Senne Grugeon!