Naar inhoud

Toneelkring Het Heidebloempje - Schafttijd

Heidebloempje

Toneelkring Het Heidebloempje staat bekend om het spelen van haar jaarlijkse kluchten in het gemeenschapscentrum. Dit keer waagden ze zich aan een tragikomedie van Paul Coppens genaamd: “Schafttijd. Dat is een toneelstuk over ‘den bouw’ en 2 kameraden die elke dag op de stelling staan als gast en baas.

Tijdens hun schafttijd komen de gesprekken op gang. De vriendschap is groot. Tot Marcel, door gebrek aan opdrachten, zijn makker moet ontslaan. Een meeslepende tragikomedie met veel humor en soms een sentimentele toets, die slechts gespeeld wordt door 2 acteurs.

Het stuk werd gespeeld in een loods van tomatenteler Ad Kersemans. Die werd omgetoverd tot een echte bouwwerf. Logistiek gezien was het een hele uitdaging om van een loods een heuse theaterzaal te maken. Gelukkig kon Het Heidebloempje rekenen op de hulp van ETSL wat licht en geluid betreft. In een hoek van de loods werd een café gebouwd met de toepasselijke naam ‘Het Hoekske’. Het café komt ook in het toneelstuk voor. Het was een groot succes, alle 6 voorstellingen waren uitverkocht.

De vaste vragen van onze reporter:

Wat hebben jullie allemaal gedaan om deze prestatie of resultaat te behalen en wat doet dat met jullie?

Het was een enorme uitdaging voor zowel de organisatie als de acteurs en regisseur om deze productie te verwezenlijken. We moesten in de tomatenloods alles zelf voorzien, van decor en verlichting tot foyer (of beter gezegd café) en uiteraard ook toiletten. Daarnaast zijn de repetities veel intensiever bij een kleine bezetting. Na maandenlang voorbereiden was het moment eindelijk daar, de avond van de eerste voorstelling. De positieve reacties die we na afloop te horen kregen, gaven enorm veel voldoening voor iedereen die meegeholpen of gespeeld heeft.

 

Waar zien jullie jezelf over 10 jaar?
Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk dat we vooral willen voortdoen waarmee we bezig zijn en dat is heel veel plezier maken. Of het nu een klucht, een tragikomedie of een bonte avond is, als we maar kunnen lachen en hopelijk stralen we dat ook uit naar ons publiek.

 

In hoeverre was sport of cultuur in coronatijd een gemis of net een houvast ?

De cultuursector ging op slot en verschillende leden hebben elkaar sindsdien niet meer gezien. Toch waren er enkele hoogtepunten in 2020, namelijk de befaamde vakantiezoektocht van fanfare SW en uiteraard de productie van onze jeugd 'Chaos in het hotel' in oktober. Wat was het toch fijn om die blije gezichten terug te zien.

Het creatieve brein heeft even stilgelegen, maar hier en daar beginnen er toch wat ideeën op te borrelen, misschien nog wel voor eind dit jaar. Geef ons groen licht en we vliegen er in!

 

Wil je nog graag een boodschap overbrengen of iemand bedanken die bijdroeg aan deze titel?

We willen graag nog twee personen in het bijzonder bedanken: Ad Kersemans van het gelijknamige tomatenbedrijf voor de prachtige locatie en John Bruynen van Woningbouw Bruynen voor het ontlenen van alle bouwmaterialen die we nodig hadden. Merci voor alle hulp!