Zwerfkatten

Niet gesteriliseerde katten vermenigvuldigen zich razendsnel en kunnen voor overlast zorgen in en rond je woning. Tref je ergens een zwerfkat aan of stuit je ergens op een nest kittens, dan kan je dat melden aan de gemeente. Wij doen er dan alles aan om de overlast zo snel mogelijk aan te pakken.

De kat van je buren is geen zwerfkat

Hebben je buren een kat, dan moet je er rekening mee houden dat die niet aan eigendomsgrenzen gebonden is. Je zal dus met het dier moeten leren leven. Zorgt die toch voor overlast bij je thuis? Ga dan met je buren in overleg en zoek samen naar een leefbare oplossing.

Je kat steriliseren of castreren is verplicht

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die geboren zijn na 31 augustus 2014 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.

Als je kat uit het buitenland komt en nog niet gecastreerd/gesteriliseerd is, dan moet dit gebeuren binnen de 30 dagen na aankomst.

Meer info over castratie en sterilisatie van katten

Toch hinder?

Heb je toch hinder van zwerfkatten in je buurt, neem dan contact op met de milieudienst van de gemeente.

Naar top